Consultia ofera traduceri calitative din limba franceza in limba romana si din limba romana in limba franceza realizate de catre traducatori autorizati.
Odata cu cucerirea Galilei de catre romani, la sfarsitul secolului I I.Hr incepe si istoria limbii franceze. Ea evolueaza treptat din limba latina populara vorbita in Antichitate de catre jumatatea de Nord a Galiei. Limba galica o ifluenteaza pe cea latina punandu-se astfel bazele limbii franceze (apare limba galo-romana).
Dupa un lung proces istoric, limba franceza ajunge sa fie pentru prima data standardizata in secolul al XVII-lea. Acest secol aduce, datorita expansiunii coloniale a Frantei, extinderea limbii franceze pe toate continentele. Intre secolul al XVII-lea si pana in secolul XX, datorita ponderii economice si culturale a Frantei, principala limba de comunicare internationala a fost limba franceza.
Desi franceza are in continuare un rol important in comunicarea pe plan mondial, dupa al doilea razboi mondial, limba engleza ajunge treptat sa ocupe primul loc.
Traduceri romana – franceza
Fiind o limba indo-europeana, limba franceza apartine ramurii galo-romanice a familiilor romanice. Pe teritoriul Frantei erau vorbite multiple limbi roamanice, impartite in doua familii si anume: limbi oil – cele nordice si limbi oc – cele sudice; insa la Paris a fost vorbita limba franceza standard, nucleul limbii standard, aceasta fiind adoptata in Evul Mediu si de catre Curtea Regala.
Ca limba materna, numarul celor care vorbesc franceza este estimat la aproximativ 110 milioane. In total exista 220 de milioane de vorbitori de limba franceza , in tari membre sau cu statut de observatoare din Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF), dar si in tari din afara acesteia cum ar fi SUA, Algeria, s.a. Limba franceza constituie una din cele 6 limbi de lucru pentru Organizatia Natiunilor Unite, una din cele 3 limbi de lucru pentru Uniunea Europeana, limba folosita intern de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene si singura limba oficiala a Uniunii Postale Universale.
Fiind limba oficiala in 29 de tari, limba franceza ocupa locul II in Europa, pe locul I aflandu-se limba engleza; in lume, ea ocupa locul al VI-lea.
Traduceri franceza – romana
Limba franceza are un vocabular bogat, acesta datorandu-se in mare parte, imprumuturilor din alte limbi; la randul ei aceasta influentand lexicul altor limbi. Influenta limbii franceze asupra limbii engleze incepe in secolul al XI-lea, cand vorbitorii de limbi oil – in special de limba normanada, cuceresc Anglia.
In secolul al XII-lea, cuvinte precum “manger” – mangiare (limba italiana) – a manca (limba romana) sau “aventure” – avventura (limba italiana) – aventura (limba romana) au ajuns in limba italiana. Poezia trouverilor, spre exemplu, a ajuns in Italia dar si in teritoriile de limba germana.
Cuvinte ale limbii franceze regasim in multe domenii cum ar fi: moda, cosmetica, gastronomie, domeniul militar dar si in domeniul sentimentelor si cel al caracterului.
Incepand cu secolul al XVIII – lea, datorita relatiilor stranse dintre Franta si Polonia, in limba poloneza au intrat circa 3.500 de cuvinte franceze. Si in vocabularul limbii spaniole regasim cuvinte franceze in proportie de aproximativ 7% respectiv circa 2000 de cuvinte.
Regasim cuvinte imprumutate din limba franceza si in limbi indepartate de aceasta atat din punct de vedere genetic sau geografic si chiar din ambele puncte de vedere. Spre exemplu, avem cuvantul “rouge” – ruj, imprumutat de limba maghiara si limba persana. In limba chineza, cuvantul folosit pentru a raspunde la telefon – wei – provine de la cuvantul “oui” (da – in romana) al limbii franceze.